Wil je een goede rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar weet je nog niet goed waar je allemaal aan moet denken? Deze verzekering kan jou beschermen tegen onverwachte juridische kosten. Er kan altijd een geschil ontstaan. Denk aan de conflicten met jouw werkgever, verkeersongevallen of een conflict met de buren. Met een goede verzekering kun je de juridische hulp inschakelen die nodig is, zonder dat je je hierbij druk hoeft te maken om de kosten die hiermee gepaard gaan. Voordat je de verzekering afsluit, is het verstandig om te weten hoe je de verzekering afsluit waar je daadwerkelijk wat aan gaat hebben. Onderstaande informatie zet de belangrijkste stappen voor jou op een rij. 

Jouw behoeften voor de dekking

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten begint bij het bepalen van jouw behoeften. Ga bij jezelf na voor welke situaties je een verzekering nodig zou hebben. Let hierbij op jouw dagelijkse activiteiten, zowel op het werk als binnen jouw privésituatie. De verzekering kan op meerdere gebieden dekken, zodat je niet voor narigheden komt te staan. Stel een lijst op van alles wat jou te binnen schiet, zodat je een totaalbeeld hebt en op basis hiervan de verzekering kan vinden. Het kan jou dan namelijk helpen om beter te zien wat er mogelijk is en met welke dekking je het beste uit bent. Ieder dekkingsniveau geeft weer andere voordelen. Zo heb je met de basisdekking de meest voorkomende geschillen gedekt, terwijl de uitgebreidere varianten ook andere situaties meenemen. Overweeg dus wat het beste bij je past. 

De polisvoorwaarden vooraf goed doornemen

De dekking van een goede rechtshulp is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Iedere verzekering is voorzien van polisvoorwaarden. Deze voorwaarden moet je vooraf goed doornemen. Ondanks dat het een flinke lap tekst is, kan het jou op een later moment veel verrassingen schelen. In de polisvoorwaarden vind je onder andere de uitsluitingen, beperkingen en wachttijden. Zorg dat je weet wat je kan verwachten en hoe je de schadeclaim indient indien er een geschil ontstaat. Is iets niet duidelijk? Dan kun je het beste direct contact opnemen met de verzekeraar. Al jouw vragen moeten vooraf beantwoord zijn voordat je de aanvraag indient. Uiteindelijk helpt dit immers ook weer bij het maken van een goede keuze. 

De aanvraag voor de verzekering

Het is dan tijd om de aanvraag voor jouw rechtshulp in te dienen. Het aanvraagproces is heel eenvoudig. Je ziet overzichtelijk alle gevraagde gegevens bij elkaar staan. Zorg dat je deze zo nauwkeurig mogelijk invult en hier ook de tijd voor neemt. Let erop dat er een aantal documenten benodigd kunnen zijn om jouw aanvraag extra te ondersteunen. Zodra je alles ingevuld hebt, kun je de aanvraag doorsturen. De goedkeuring komt bij een online aanvraag al binnen enkele minuten. Is alles goedgekeurd? Dan betaal je de eerste premie en ontvang je het polisdocument. Bewaar deze goed. Deze heb je namelijk nodig voor het indienen van de claim en het aanvragen van rechtshulp bij een conflict in jouw leven.